Lavender and Almond Cupcakes

I must confess that I’ve had this recipe in mind for a pretty long time, surely since I harvested lavender flowers last July. And now that I read on Serena’s blog about this cute cupcake contest, I couldn’t help wanting to join with my own recipe.

I’m in love with lavender: the plant, the flowers, the fragrance. Lavender is perfect in sachets to perfume wardrobes, but it also add a lovely scent to many dishes. This is why I wanted to make something of my lavender flowers, and this something happens to be cupcakes. I wanted them to be really delicate, somewhat pure, as lavender is, that’s why I used rice flour and buttermilk which make the mixture really soft. Almond flour add a little flavor, too, to this recipe (that could be actually called the “3 flours cupcakes” seeing how many flours are in there), though in a very gentle manner. And the lavender smell that springs from the oven when baking is fairly divine.

As for the topping, I was in the mood for something really sober (no frosting, I mean) so I sprinkled some ground almonds, brown sugar and more lavender flowers for a sweet, crunchy finish.

Ingredients

For the cupcakes:
100 g wheat flour
100 g rice flour
100 g almond flour
130 g sugar
3 tsps baking powder
120 ml buttermilk (home-made)
80 ml milk
100 g butter, melted (home-made)
2 eggs, slightly beaten
1 tbsp dried lavender flowers

For the topping:
brown sugar
ground almonds
dried lavender flowers

Preparation time: 30 minutes
Baking time: 10-15 minutes

Makes 15 medium cupcakes

Preheat oven to 190°C (375°F).

In a bowl sift the three flours and baking soda. Stir in sugar. Mix well and make a well in the center.

In another bowl combine eggs, buttermilk and milk. Pour the eggs and buttermilk mixture in the flour well. Pour in melted butter, too. Mix with a wooden spoon, but be careful not to stir too much because the cupcake mixture must be rather lumpy.

Pour mixture into a cupcake mould, filling each slot with a spoonful of mixture (about 3/4 of the whole slot). You can either grease the mould with butter or use paper baking cups.

Sprinkle the top of each cupcake with brown sugar, ground almonds and lavender flowers.

Bake for about 10-15 minutes till the core is dry and cupcakes are golden and puffed.

Cupcakes  alla lavanda e mandorle

Devo confessare che è da un po’ che ho questa ricetta in mente, almeno da quando ho raccolto i fiori di lavanda lo scorso luglio. Ora che ho scoperto sul blog di Serena l’esistenza di questo contest sui cupcakes, non potevo fare a meno di partecipare.

Io adoro la lavanda: la pianta, i fiori, l’aroma. La lavanda è perfetta per profumare gli armadi, ma aggiunge anche un tocco molto aromatico a diversi piatti. Ecco perché volevo farci qualcosa e quel qualcosa sono i cupcakes. Volevo qualcosa di molto delicato, puro, come la lavanda, quindi ho usato farina di riso e latticello che rendono l’impasto molto soffice. Anche la farina di mandorle aggiunge un leggero sapore a questa ricetta (che potrebbe chiamarsi “cupcakes alle 3 farine”, da quanti tipi di farine ci sono), anche se poco appariscente. E il profumo di lavanda che emanano i cupcakes quando sono in forno è quasi divino.

Per la copertura, ho scelto qualcosa di molto sobrio (niente glasse, per intenderci), quindi ho cosparso i cupcakes con zucchero di canna, mandorle tritate e fiori di lavanda per dare una nota croccante e dolce.

Ingredienti

Per i cupcakes:
100 g di farina (io usato quella per dolci soffici del Molino Vigevano)
100 g di farina di riso
100 g di farina di mandorle
130 g di zucchero
3 cucchiaini di lievito
120 ml di latticello fatto in casa
80 ml di latte
100 g di burro fuso fatto in casa
2 uova leggermente sbattute
1 cucchiaio di fiori di lavanda essiccati

Per la copertura:
zucchero di canna
mandorle tritate
fiori di lavanda essiccati

Tempo di preparazione: 30 minuti
Tempo di cottura: 10-15 minuti

Per 15 cupcakes di media grandezza

Preriscaldare il forno a 190°C.

In una ciotola setacciare le farine e il lievito. Aggiungere lo zucchero e mescolare. Fare una fontana al centro.

In un’altra ciotola mescolare le uova, il latticello e il latte. Versare il composto di uova e latticello nella fontana; versare anche il burro. Mescolare con un cucchiaio di legno facendo attenzione a non lavorare troppo l’impasto, che deve risultare grumoso.

Versare il composto negli stampini da cupcakes, riempiendo ogni alloggiamento con una cucchiaiata di composto (circa 3/4 dell’alloggiamento). È possibile ungere gli stampini con burro oppure usare i pirottini di carta.

Cospargere i cupcakes con lo zucchero di canna, le mandorle tritate ei fiori di lavanda.

Cuocere in forno per circa 10-15 minuti, finché il centro dei cupcakes è asciutto e i cupcakes sono dorati e gonfi.


13 comments
  1. Alice said:

    ma quanto sono fantastici!!! io impazzisco per la lavanda, ho fiori, sciroppi, profumi…l’amo alla follia!
    mi hai conquistata🙂 grazie per la partecipazione!!

    • Rita said:

      Grazie a voi per aver creato questo contest carinissimo!! Spero ne facciate altri!😀

  2. Rita, ma sono deliziose queste cupcakes….e poi cosi’ romantiche!!!
    complimenti!
    Valevanilla

  3. Rita, ma sono deliziose queste cupcakes….e poi cosi’ romantiche!!!
    bravissima….
    Valevanilla

    • Rita said:

      Grazie! Non avevo pensato che avessero un’aria romantica, ma hai ragione!😛

  4. Rita I have a jar of lavender flowers from my garden and was thinking of making some cupcakes, and now I have a great recipe, I was going to make them with lemon, but I like the almond in here, too. Yes! romantic. Such pretty photos.

  5. Rita said:

    Thank you Sally! I think lavender is fantastic if added to cakes: you really taste and smell lavender, it’s not just an aesthetic addition. Lemon is a good idea, too!😀

    • Rita said:

      Hi Mandy! I was in the mood for baking, too (after seing all your yummy dessert recipes… :P). By the way, have you seen the buttermilk post? I hope you find it helpful, as you can’t find buttermilk either over there (just like poor unfortunate me…😦 ).

      • Yes, I did see the buttermilk post, thanks so much. It’s terrible not being able to find ingredients that are readily available in other parts of the world.

      • Rita said:

        Your totally right! But as we say in Italy, “bisogna fare di necessità virtù”, that is “we need to make virtue of necessity”. Or, if you prefer, “la necessità aguzza l’ingegno” (“necessity is the mother of invention”).😛

  6. summersher said:

    What a great flavor combination! I bet the taste amazing made with that homemade butter!

    • Rita said:

      Yes, homemade butter is wonderful! And buttermilk, too!😛

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