Squash and Zucchini Casarecce

I had some squash left from Perfumed Butternut Squash Risotto and I needed to make something of it, but what? It wasn’t enough to make anything like soups, so I decided to make some pasta sauce together with zucchinis. We’re great fans of zucchinis at home and I use them to make pasta sauce whenever I can: I had never tried them with squash, though, so I couldn’t guess how they would come out. They were rather good, actually, especially thanks to thyme and white wine which added some flavor to the ensemble. Like any Italian gourmand, we love to season pasta with some grated cheese and pecorino (sheep’s milk ripened cheese) is perfect on this dish. As for the pasta, I chose to use casarecce, which is a particular kind, but you can use farfalle as well (or any other kind of pasta you find).

Ingredients

180 g (6.3 oz) casarecce pasta
2-3 zucchinis, sliced
230 g (8 oz) butternut squash, peeled and cubed
4 tbsps extravergine olive oil
1 garlic clove
1/2 cup water
1/2 glass dry white wine
a sprig of fresh thyme
4-5 basil leaves
a pinch of white pepper, freshly ground
pink Himalayan salt to taste
coarse salt for cooking pasta
pecorino cheese

Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 40 minutes

Serves 2

Heat oil in a large frying pan. Fry the garlic clove for about a minute, till it becomes light brown, then remove it. Add zucchinis and squash and fry them until slightly golden. Pour 1/2 cup of water (or more, if necessary) and cook covered for about 20-25 minutes on a medium heat till vegetables become tender.

Pour wine and let it simmer for about 10 minutes until it’s absorbed. At this point, add thyme, basil and pepper. Adjust the seasoning with salt.

In the meantime, you have brought water to the boil in a large saucepan. When water boils, add a pinch of coarse salt (according to taste) and pasta. Let it cook till al dente (or according to instructions). Drain it and stir it into the frying pan together with the squash and zucchini sauce. Sauté for about 1 minute, then serve.

According to taste, you can serve casarecce with grated pecorino.

Casarecce alla Zucca e Zucchine

Avevo un po’ di zucca avanzata dal Risotto profumato alla Zucca e dovevo farci qualcosa; ma cosa? Non essendo sufficiente per farci una zuppa, ho deciso di farci un condimento per la pasta insieme alle zucchine. Siamo grandi fan delle zucchine a casa e cerco di farci sughi per la pasta ogni volta che posso: non le avevo mai provate con la zucca, però, e non ero molto sicura del risultato. Alla fine sono venute buone, anche grazie al timo e al vino bianco che hanno portato un po’ di sapore all’insieme. Come ogni bravo italiano, ci piace condire la pasta con un po’ di formaggio grattugiato e il pecorino è perfetto su questo piatto. Per quanto riguarda la pasta, io ho usato le casarecce, ma vanno bene anche le farfalle o un qualunque altro formato a scelta.

Ingredienti

180 g casarecce
2-3 zucchine, tagliate a fette
230 g di zucca, sbucciata e tagliata a dadini
4 cucchiai di olio extravergine di oliva
1 spicchio d’aglio
1/2 tazza di acqua
1/2 bicchiere di vino bianco secco
un rametto di timo fresco
4-5 foglie di basilico
una spruzzata di pepe bianco macinato al momento
sale rosa dell’Himalaya macinato al momento
sale grosso per cuocere la pasta
pecorino grattugiato

Tempo di preparazione: 15 minuti
Tempo di cottura: 40 minuti

Per 2 persone

Riscaldare l’olio in una padella. Friggere l’aglio per circa un minuto finché non è leggermente marrone, poi toglierlo. Aggiungere le zucchine e la zucca e friggerle fino a che non sono appena dorate. Versare mezza tazza d’acqua (o più, se necessario) e cuocere coperto per circa 20-25 minuti fino a quando le verdure non risultano tenere.

Versare il vino e lasciar sobbollire per circa 10 minuti fino a che non si è ritirato. A questo punto aggiungere il timo, il basilico, il pepe e regolare di sale.

Nel frattempo, avrete messo a bollire l’acqua per la pasta. Quando l’acqua bolle, salare con il sale grosso e versare la pasta. Cuocere al dente (o secondo il gusto), scolare e versare nella padella con le verdure. Far saltare per circa un minuto e servire.

Volendo, si possono servire le casarecce con pecorino grattugiato.


2 comments
  1. summersher said:

    This sounds great! Healthy and seasonal.
    I just bought some himalayan sea salt to make a tart, but now i need to find some other uses for it…

    • Rita said:

      I often use Himalayan salt: it’s so beautiful!! Jokes apart, I use it freshly ground with fish, vegetables, soups and light meat because it’s very delicate. I think it’s very versatile: try it whenever you can!😀

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