Tandoori-style Chicken

Finally my whim of Indian cooking is quenched and fulfilled. After inhaling – and being intoxicated by – the piquant perfume of all the spices of the Mango Chutney, I definitely needed something to match its flavor. The choice was simple: nothing is better than a Chicken Tandoori and some aromatic rice to enhance the strong taste of a chutney. Besides, mango chutney is perfect to be served with either Chicken Curry or Chicken Tandoori. Both these recipes should involve a whole chicken (wings, drumsticks and so on), but I use only breasts, cut into small pieces so that you don’t even need a knife. Moreover, I employ exclusively extra vergine olive oil instead of seed oil, though the former doesn’t belong to Indian culture (I’m Italian, after all…). Of course, calling this recipe Chicken Tandoori wouldn’t be correct because of the way the fowl is cooked: not in the tandoor (the cylindrical clay oven employed in India and in the Middle East), but in a traditional electric oven. This counts for the name of the recipe.

To accompany this highly savory dish I chose to make an aromatic rice enriched with pomegranate seeds – delicious!

Ingredients

500 g chicken breasts cut into small pieces
250 g natural yoghurt
1 ½ tsp Cayenne pepper
1 ½ tsp paprika
1 ½ tsp ginger root powder
1/2 tsp garlic powder
1/2 tsp turmeric powder
1/2 tsp cumin seeds
1/2 tsp coriander seeds
juice of 1/2 lemon (or 1 lime)
extra vergine olive oil
salt to taste

Preparation time: 20 minutes
Marinating time: 4 to 5 hours
Cooking time: 40 minutes

Serves 2

Preheat oven to 200°C (390°F). Ground the cumin and coriander seeds in a mortar. In a bowl mix the yoghurt, all spices, lemon juice and salt. Put the chicken pieces into the bowl, stir well and let them marinate in the fridge for about 4 hours.

Place the chicken pieces onto a baking pan covered with oil-greased baking sheet. Cook for about 40 minutes, turning the pieces now and then for even cooking.

Serve with Mango Chutney and Pomegranate Rice. A cup of white tea would be a lovely drink for this recipe.

Pollo alla Tandoori

Alla fine, la mia voglia di indiano è stata soddisfatta. Dopo aver inspirato il profumo di tutte le spezie del Mango Chutney, ed esserne stata inebriata, avevo decisamente bisogno di qualcosa per accompagnarlo. La scelta è stata semplice, perché non c’è niente di meglio del pollo tandoori e di un riso aromatico per esaltare il sapore forte del chutney. Per di più, il mango chutney è perfetto per accompagnare sia il pollo al curry che il pollo tandoori. Entrambe queste ricette richiederebbero la presenza di un pollo intero (ali, cosce, ecc.), ma io preferisco il petto, tagliato a pezzi piccoli in modo da non aver bisogno di usare il coltello. Inoltre, io uso esclusivamente olio extra vergine di oliva anziché l’olio di semi, anche se il primo non appartiene alla cultura indiana (sono italiana, dopotutto…). Chiamare questa ricetta pollo tandoori non sarebbe del tutto corretto, per via del modo in cui viene cotto il pollo: non nel tandoor (il forno cilindrico di argilla utilizzato in India e in Medio Oriente), ma nel tradizionale forno elettrico. Da qui il nome della ricetta.

Per accompagnare questo piatto, ho scelto di fare un riso aromatico arricchito con chicchi di melagrana – delizioso!

Ingredienti

500 g di petto di pollo tagliato in pezzi piccoli
250 g yogurt naturale
1 ½ cucchiaino di pepe di Cayenna
1 ½ cucchiaino di paprika
1 ½ cucchiaino di zenzero in polvere
1/2 cucchiaino di aglio in polvere
1/2 cucchiaino di curcuma in polvere
1/2 cucchiaino di semi di cumino
1/2 cucchiaino di semi di coriandolo
succo di 1/2 limone (o di 1 lime)
olio extra vergine di oliva
sale q.b.

Tempo di preparazione: 20 minuti
Tempo per la marinata: 4-5 ore
Tempo di cottura: 40 minuti

Per 2 persone

Preriscaldare il forno a 200°C. Pestare i semi di cumino e di coriandolo in un mortaio. In una ciotola mescolare lo yogurt, le spezie, il succo di limone e il sale. Mettere i pezzi di pollo nella ciotola, amalgamare bene e lasciar marinare il tutto in frigorifero per circa 4 ore.

Sistemare i pezzi di pollo sulla piastra del forno coperta con un foglio di carta forno unto con l’olio di oliva. Cuocere per circa 40 minuti, rigirando i pezzi di tanto in tanto per uniformare la cottura.

Servire con Mango Chutney e Riso alla Melagrana. Per accompagnare questo piatto, la bevanda ideale sarebbe una tazza di tè bianco.

3 comments
  1. I love your recipe for Tandoori chicken. I am always looking for easy and tasty recipes and this one looks perfect.🙂 Mandy

  2. Rita said:

    Hope you try to make it! I’s easy and delicious! My husbands loves it!

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