Mango Chutney

I’ve been feeling like eating Indian for a while, so I’ve made up my mind and decided to prepare some Mango Chutney to accompany Tandoori-style Chicken and Pomegranate Rice. As English chef Gary Rhodes once said in the introduction to his recipe, ‘naturally, the mango chutney is the thing you buy and quite often the curry is the thing you make’. That’s definitely true, and, as I despise anything industrially canned, I made my way again through home-made preserves, which unquestionably seem to be my favorite passe-temps.

Finding mangoes here in Italy is no more a nerve-straining, time-consuming quest as it was some years ago: supermarkets are finally well-stocked and, though I still keep envying Mexican parrots for being fed on mangoes, I can content myself with my small Brazilian supplies (yes, mangoes in Italy are imported from Brazil).

The taste of mangoes is something really peculiar: halfway between the sweetness of a peach and the fresh tang of a pine, it blends deliciously with spice and adds a refreshing touch to fruit salads. Many Mango Chutney recipes exist with many and more variations: I based mine on Gary Rhodes’ recipe in his book New British Classics, but I added more spices because I love strong spicy savors: cinnamon, cardamom, cumin (the basic seasoning for all exotic dishes) and garam masala, the famous blend of spices used in Indian cuisine – that I finally and arduously found on a Frenchman’s market stall in my hometown Prato. Raisins can also be added, as some people do, but I’m not so fond of raisins, so I gave them up.

Ingredients

2 slightly underripe mangoes
150 g brown sugar
1 tsp garam masala
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp Cayenne pepper
1/2 tsp cinnamon
1/3 tsp cumin
1/4 tsp chili pepper flakes
3 pods cardamom, seeds only
20 g fresh ginger root, peeled and thinly sliced
4-5 cloves

1 cooking apple
2 shallots, finely chopped
2 garlic cloves, crushed
250 ml apple cider vinegar

Preparation time: 30 minutes
Marinating time: 3-4 hours
Cooking time: 50 minutes
Resting time: 20 minutes

Cut the mangoes, trying to scrape any bit of fruit (the stone is quite hard to remove); peel and cut them into chunks. Put the mangoes in a bowl and stir in the sugar, all spices, garam masala, chili peppers, ginger and cloves. Let the fruit marinade rest for at least 3 to 4 hours at room temperature, or until mango juices are released, stirring now and then to allow all mango chunks to be evenly flavored.

Peel, core and cut the apple into small pieces. Place the mango mixture in a large saucepan together with the remaining ingredients (apple chops, shallots, garlic, and vinegar). Bring to the simmer and cook for about 50 minutes, stirring now and then. When mango chunks are soft and the syrup they form is thick, the chutney is ready (if it’s too runny, cook a little more until it reaches the right consistency). Leave the chutney to rest for about 20 minutes, then put it into sterilized jars.

Mango Chutney

È un po’ che ho voglia di mangiare indiano e, alla fine, mi sono decisa a preparare il Mango Chutney per accompagnare il Pollo alla Tandoori e il Riso alla Melagrana. Come ha detto lo chef inglese Gary Rhodes nell’introduzione alla sua ricetta, ‘di solito, il mango chutney è la cosa che si compra e il curry è spesso la cosa che si fa’. Niente di più vero e, visto che detesto i prodotti confezionati, mi sono data di nuovo alle conserve fatte in casa che, a quanto pare, sono il mio passatempo preferito.

Trovare il mango in Italia non è più quella ricerca stressante e logorante che era fino a qualche tempo fa: i supermercati si sono finalmente riforniti e, anche se continuo ad invidiare i pappagalli messicani, che vengono alimentati a manghi, mi posso comunque accontentare delle mie piccole scorte brasiliane (sì, i manghi che si trovano in Italia sono importati dal Brasile).

Il sapore del mango è qualcosa di veramente particolare: a metà strada tra la dolcezza di una pesca e l’aroma fresco del pino, si sposa perfettamente con le spezie e aggiunge un tocco dissetante alle macedonie. Di ricette per la preparazione del Mango Chutney ne esistono molteplici e svariate: io ho basato la mia su quella di Gary Rhodes nel suo libro New British Classics, ma ho aggiunto più spezie perché adoro i sapori forti e speziati: cannella, cardamomo, cumino (i condimenti tradizionali per i piatti esotici) e il garam masala, la famosa miscela di spezie in uso nella cucina indiana – che sono faticosamente riuscita a trovare in un mercatino a Prato sul banco di un venditore francese. Volendo può essere aggiunta anche l’uvetta, ma personalmente non ci vado pazza e, quindi, l’ho eliminata.

Ingredienti

2 manghi non troppo maturi
150 g di zucchero di canna
1 cucchiaino di
garam masala
1/2 cucchiaino di curcuma
1/2 cucchiaino di pepe di Cayenna
1/2 cucchiaino di cannella
1/3 cucchiaino di cumino
1/4 cucchiaino di peperoncino tritato
3 bacche di cardamomo, solo i semi all’interno
20 g di zenzero fresco, pelato e affettato
4-5 chiodi di garofano

1 mela tipo Golden
2 scalogni finemente tritati
2 spicchi d’aglio schiacciati
250 ml di aceto di mele

Tempo di preparazione: 30 minuti
Tempo per la marinata: 3-4 ore
Tempo di cottura: 50 minuti
Tempo di riposo: 20 minuti

Tagliare i manghi cercando di grattar via più polpa possibile (il nocciolo è piuttosto difficile da rimuovere); pelarlo e tagliarlo a pezzetti. Mettere il mango in una ciotola e mescolarlo con lo zucchero, le spezie, il garam masala, il peperoncino, lo zenzero e i chiodi di garofano. Lasciare marinare la frutta per circa 3-4 ore o fino quando il mango non avrà rilasciato il succo, rimestando di tanto in tanto affinché tutti i pezzi di frutta siano uniformemente aromatizzati.

Pelare la mela, toglierne il torsolo e tagliarla a piccoli pezzi. Versare la mistura di mango in una pentola piuttosto grande ed aggiungere gli ingredienti rimanenti (mela, scalogni, aglio e aceto). Portare a una leggera ebollizione e cuocere per circa 50 minuti mescolando ogni tanto. Quando il mango risulta soffice e il suo succo si è addensato, il chutney è pronto (se fosse ancora troppo liquido, farlo cuocere ancora un po’ fino a che non abbia raggiunto la giusta consistenza). Lasciar riposare il chutney per una ventina di minuti, poi versare in barattoli sterilizzati.

7 comments
  1. What a great sounding recipe. Mango’s are one of the fruits that I can find in abundance here in Mauritius. I am looking forward to trying this recipe soon.🙂 Mandy

  2. Rita said:

    You’re so lucky! I suppose you have loads of wonderful fruit in Mauritius! I’d die to eat all that fruit!!😛
    Hope you enjoy this chutney. I’m planning to have and Indian dinner tonite and I’m going to try it with chicken tandoori. If it all comes out good, it’s going to be the next post!

    • I hope I am quoting correctly here; the main fruit of the island are pineapples, bananas, coconuts and the already mentioned mangoes as well a litchis, pawpaws, star-fruit and goyavas (like mini guavas). For the rest, I think it is all imported.
      We have coconuts growing in our garden and my husband loves making things with the shells – candles, holders for pens, bowls, etc. Rustic but very nice.
      I am sure your chicken tandoori is going to be a success so I am looking forward to seeing it as your next post.🙂 Mandy

  3. Rita said:

    OMG! My husband would die to have coconuts growing in our garden! As he’s Mexican on his mother’s side, he loves coconut – no, he ADORES it! He’d put it on anything.
    Things made with coconut shells must be lovely: I love all that’s handcrafted. Pay my compliments to your husband. You should post some pictures of his creations!😀

    • Thanks for the brilliant idea Rita. I will put something together over the next short while and do a post on all the coconuts and my husbands creations.🙂 Mandy

  4. We have several jars of mangos we canned over the summer mango season, here in South Florida. I wish I had your fabulous mango chutney recipe back a couple months ago. Cannot get any more mangos here, locally, and if we can it is probably so expensive, but it would be worth to make chutney out of. Thank you for sharing your recipe!

    • Rita said:

      What a pity mango season is over…😦 You know, here in Italy we find mangoes all year round because they’re all imported, but I’m sure your mangoes must be much tastier than ours. Hope you can find some to make mango chutney! Let me know if you do!😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: