Apple and Avocado Cream


The idea for this cream sprang from my prodigality with avocados. I had bought too many to make Guacamole and I really didn’t know what to make of them. Then I thought that blending avocados with cream would turn out to be a delicious sauce to serve with Ginger Lamb Cutlets, to which I also added a cooking apple for a smoother and more delicate texture.

Besides being a lovely accompanying sauce to meat, this cream can also be served on slices of toasted bread, as my husband genially pointed out. Just drizzle some extra vergine olive oil over the bread, pour the cream and add a little salt to taste on top (be sure to drizzle oil over the bread and not over the cream, because otherwise it will slide off).

Ingredients

1 cooking apple, peeled, cored and cut into chunks
1 avocado
1 shallot, finely chopped
200 ml cream
2 tbsps apple cooking liquid
knob of butter
salt and pepper to taste

Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 10-15 minutes

Cook the apple chunks in some water for about 10 minutes until they soften. In the meantime, melt the butter in a frying pan and cook the shallot until it becomes lightly golden.

Peel, stone and cut the avocado into pieces. Drain the apple and set the cooking liquid aside. Blend the apple, avocado and shallot in a food processor until you have a smooth mixture; add two tablespoons of the apple cooking liquid for an even texture.

Melt a little more butter in a frying pan (the same cleaned or another one) and pour the apple-and-avocado mixture. Stir in the cream and bring to a simmer. Cook for about 1-2 minutes. Salt and pepper to taste.

Crema di Mele e Avocado

L’idea per questa crema è venuta fuori a causa della mia prodigalità con l’avocado. Ne avevo comprato troppo per fare il Guacamole e non sapevo davvero cosa farci: così, mi è venuto in mente che potevo mescolare l’avocado con la panna e farci una crema da servire con le Costolette di Agnello allo Zenzero (a cui ho anche aggiunto una mela per un risultato più vellutato).

Oltre ad essere un’ottima salsa di accompagnamento per la carne, questa crema può essere servita anche su crostini di pane abbrustolito, come mio marito ha intelligentemente suggerito. Basta versare un filo d’olio sul pane, versare la crema e aggiungere un po’ di sale (mi raccomando, versare l’olio sopra il pane e non sulla crema, perché altrimenti scivola via).

Ingredienti

1 mela tipo Golden sbucciata, privata del torsolo e tagliata a pezzi
1 avocado
1 scalogno finemente tritato
200 ml di panna
2 cucchiai dell’acqua di cottura della mela
una noce di burro
sale e pepe q.b.

Tempo di preparazione: 15 minuti
Tempo di cottura: 10-15 minuti

Cuocere la mela in un po’ d’acqua per circa 10 minuti, finché non risulta morbida. Nel frattempo, sciogliere il burro in una padella e farvi imbiondire lo scalogno.

Sbucciare, togliere il nocciolo e tagliare a pezzi l’avocado. Scolare la mela e mettere da parte l’acqua di cottura. Ridurre la mela, l’avocado e lo scalogno a una crema usando il robot da cucina; aggiungere due cucchiai dell’acqua di cottura della mela per un risultato più delicato.

Sciogliere un po’ di burro in una padella (la stessa ripulita oppure un’altra) e versarvi la crema di mela e avocado. Aggiungere la panna mescolando e far sobbollire per 1-2 minuti. Aggiungere sale e pepe a piacere.

2 comments
    • Rita said:

      Thanks for the compliments! Your recipe sounds really tasty. I could try it – my husband adores avocados and he would eat them all the time! I think he’ll appreciate this. :-)

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